- 8. december 2020
- by Christian Svane
- 0 Synes godt om
- 0 / 5
- Sværhed: Let
-
Set2.212
Sund fastfood!
Vi starter lige med en Liverpool-joke…
Liverpool FC´s motto er: “You’ll never walk alone“.
Hørt på asiatisk restaurant i Liverpool efter Liverpool FC´s nederlag til Swansea (bundproppen i Premier League). Jürgen Klopp kommer nedslået ind på en asiatisk restaurant og spørger: “Can I get wok-food here?” “No, sir, you neve wok alone, you have Klopp-sandwis“.
Kredit til brugeren Prins Felix på Bold.dk
Vi arbejder i tiden med sundhed i madkundskab. Wok er hurtig og sund mad. Eller det vil sige, at det er jo et spørgsmål om, hvad du gør det til. Hvis du har en fornuftig skæreteknik, kan du snitte og hakke grøntsagerne nemlig snappy. Der skal bare snittes en masse fine strimler, og du får rigelig med mulighed for at træne det her. Strimler egner sig nemlig godt til nok, da de tilberedes hurtigt. Og nok er om nogen en hurtig lynstegning.
Wok er en dejlig måde at få knaldet en masse grøntsager sammen på. Du kan få grøntsager, kød og sauce i en og samme gryde. Hertil lidt ris eller nudler – eller du kan helt undlade risene og nudlerne.
Om sundhedsforløbet. Vi tæller kalorier i tiden vha. appen Myfitnesspal. Hvad indeholder kål, gulerødder, bambus og peberfrugt? Mineraler, vitaminer og energier. Dette kan eleverne bl.a. finde informationer om her.
At koge ris
At koge ris er egentlig ret simpelt, men tiderne ændre sig fra sort til sort og producent til prodecent. Derfor, læs altid grundigt bagsiden af risposen. Så kan du nemlig koordinere kogningen af risene med den resterende mad.
I dagens tilfælde, kan I godt starte med at sætte risene over, og dernæst klargøre alle andre ting. Specielt brune ris skal have en del tid i gryden.
Note: Ris kan holde sig lune i et godt stykke tid. Så lav dem bare i god tid. Når de er tilberedt, sætte de på bordet på en bordskåner. Ready to serve.
Wok
Christian SvaneIngredienser
- 150 g kyllingeinderfilet
- ½ dåse bambusskud
- ½ rød peberfrugt
- ⅕ spidskål
- 2 gulerødder
- 1 forårsløg
- 1 fed hvidløg
- 1 spsk soyasauce
- 1 tsk sambal oelek
- 1 tsk oystersauce
- 3 spsk raps- eller solsikkeolie
- ½ tsk salt og peber
- Evt. 1 dl vand
Sådan gør du
- Skær kyllingekødet i fine og tynde strimler.
- Skær den røde peberfrugt i fine strimler.
- Skræl og skær gulerødder i fine stave (julienne).
- Snit kålet fint.
- Vask og hak forårsløget groft. Gem toppen af forårsløget til pynt. Det skal bare snittes fint og drysses over til sidst.
- Kom soyasauce, sambal oelek og oystersauce i en skål.
- Lad en wok eller stegepande blive godt varm – skru op på middelhøj varme (på trin 7 af 9). Lad olien blive varmet godt op i wok´en.
- Svits kyllingestrimler, drys salt i, ca. 2 minutter.
- Tilsæt gulerødder, forårsløg og peberfrugt og svits i yderligere ca. 1 minut.
- I med bambusskudene. Rør, rør og vend…
- Pres hvidløget i wok´en.
- I med soyasauce, sambal oelek og oystersauce.
- Tilsæt kål og drys med lidt peber – vend godt rundt.
- Tilsæt evt. en dl vand. Så får du lidt sauce til retten.
Her ser du en omgang økologiske brune ris, som skal tilberede i 30-35 minutter + 5 minutters hvile.
Vi har ingen wok I undervisningen, men en ganske almindelig sliplet pande funker fint.
Eleverne kan for alvor arbejde med forskellige udtryk i anretningen af wok-mam.
Tilbehør:
Brune ris eller nudler.